Belediye Mahallenin kanalizasyon yapımı için at sırtında malzeme taşıyor

Yayın Tarihi : 2018-08-10 11:10:56

Bitlis Belediyesi; araçların girmediği, ulaşımı zor olan mahallelerde, kanalizasyon hattı ve içme suyu şebekesinin yapım çalışmalarını yürütmek için at sırtından malzeme taşıyor. Bitlis; coğrafi konum itibariyle dağlık bir alanda bulunduğundan dolayı, birçok mahallede bulunan sokaklara ulaşım güçlükle sağlanıyor. Araçlarla ulaşımın sağlanamadığı mahallelerde, kanalizasyon hattı ve içme suyu şebekesi başta olmak üzere, birçok hizmet güçlükle götürülebiliyor. Bitlis Belediyesi, Gazibey Mahallesinin kanalizasyon hattı ve içme suyu şebekesini yapmak için malzemeleri ilkel yöntemlerle at sırtında taşıyor.
Yapılan çalışmalar hakkında açıklamada bulunan Bitlis Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Aras; araçların girmediği ve ulaşımı zor olan mahallelerde, kanalizasyon hattı ve içme suyu şebekesi başta olmak üzere, belediye tarafından götürülecek hizmetler için malzemelerin at sırtında taşındığını söyledi.
“Altyapı zor bir iş, ama ulaşımın sağlanmadığı yerlerde daha da zor”
Altyapı çalışmalarının zor iş olduğunu, fakat ulaşımın sağlanmadığı yerlerde daha da zor olduğunu dile getiren Aras, “Bitlis merkez Gazibey Mahallesi'ndeyiz. Bitlis'in 4-5 mahallesi gerçekten ulaşımı zor sağlandığı mahallelerdir. Bunların başında da Gazibey Mahallesi geliyor. Altyapı zor bir iş, ama Gazibey de daha da zor. Çünkü Gazibey de aracın girmediği onlarca sokak var. Daha önce İnönü, Saray, kısmen de olsa Şems-i Bitlis ve Hersan Mahallelerinde bu çalışmayı yaptık. Maalesef kanalizasyonu döşeyebilmek için çimentosunu, kumunu, malzemesini, kalıbını, tabiri caizse katır sırtında, hayvan sırtında getirmek durumundayız.” dedi.

“Kış gelmeden kanalizasyon hattı ve içme suyu şebekesinin yüzde 60-70’ini tamamlamayı hedefliyoruz”

Hayvan sırtında malzeme taşıma maliyetini daha yüksek olduğunu, yılsonuna kadar kanalizasyon hattı ve içme suyu şebekesinin yüzde 60-70 civarında bitirmeyi hedeflediklerini dile getiren Aras, Bitlis’in kış şartlarına da dikkat çekerek, şunları söyledi: “Yüklenici firmanın şu anda 2 tane katır kiralama marifetiyle bu hizmeti burada yürütmeye çalışıyoruz. Tabii bunun maliyeti de epey yüksek. Günlük her bir katıra 250 TL civarında para ödeniyor. Bitlis’te kış erken gelip, geç gidiyor. Kış başlamadan bu güzergâhları aradan çıkarmaya çalışıyoruz. Şu anda kanalizasyon hattında yüzde 30, içme suyu şebekesinde yüzde 15 olmak üzere ortalama yüzde 25’i tamamlanmış durumda. Hedefimiz kış başlamadan yüzde 60-70’ni tamamlamaktır. Tabi bu zor bir süreçtir. Her zorluğun arkasında güzelliklerde var. Bu millete hizmet etmek bizim için en büyük güzellik, en büyük şereftir. Biz de bu millete layık olmaya çalışıyoruz.”