Bitlis Valisi ve Belediye Başkan Vekili İsmail Ustaoğlu, kentte yaşanan ishal vakaları nedeniyle açıklama yaptı.

Yayın Tarihi : 2018-07-30 15:11:54

Valilik toplantı salonunda gazetecilerle bir araya gelen Ustaoğlu, 26 Temmuz perşembe gününden itibaren kentte ishal vakalarının arttığını söyledi.

Bu tespitten hemen sonra İl Sağlık Müdürlüğü ile belediye ekiplerinin başta su depoları olmak üzere tüm ishale hatlarında inceleme yaptıklarını belirten Ustaoğlu, şunları kaydetti:

"23 Temmuz pazartesi günü kentte şiddetli bir yağış oldu. Analizler sonucunda özellikle şiddetli yağmurun etkisi başta olmak üzere bazı kaynak sularına dış etkenlerin sirayet ettiği tespitine vardık. Ekipler tarafından şok klorlama yapıldı ve akabinde tüm tedbirlerin alınması yoluna gidildi. Buna bağlı olarak kamuoyuna bilgilendirme ve belediye tarafından anonslar yapıldı. Hijyen konusunda tüm vatandaşları bilgilendirdik. Alınan tedbirler neticesinde perşembe ve cuma günkü ishal vakası ile hastaneye gelen vatandaş sayısının cumartesi ve pazar günü yüzde 50'ye düştüğünü gördük. Alınan tedbirlerle bugün itibarıyla daha çok düşüş olduğunu gördük. Özellikle her yıl buna benzer vakalar görüyoruz. Mevsim şartlarının çok sıcak olması ve çocukların başta dereler de olmak üzere serinlemek amacıyla buraları kullanmaları, sıcakların ve su tüketim ihtiyacının fazla olması olumsuzlukları beraberinde getiriyor."

Alınan tedbirler kapsamında günde üç kez tüm depolardan numune alınarak klorlama seviyelerine bakıldığını aktaran Ustaoğlu, bu gün alınan verilere göre bir sıkıntının olmadığını belirtti.

Bu tip ishal vakalarının bakteriden kaynaklandığını ve insandan insana geçişi söz konusu olduğunu anlatan Ustaoğlu, şöyle konuştu:

"Bu yıl kış şartları çok hafif geçti. İlkbaharda ne kadar yağmur yağsa da karın yerini tutmuyor. Her yıl sondajlarımız günde bir iki saat çalışırken bu yıl susuzluk nedeniyle 24 saat çalışıyor. Bu suların da insan sağlığını olumsuz etkilememesi için tüm çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yine de vatandaşlarımız bu süre zarfında dikkatli hijyen kurallarına uyarak su kullanmalarını istiyoruz. Şebeke hatlarımız çok eski. Bunun ister istemez olumsuz yönleri bulunuyor. Bunları da bu yıl yeniliyoruz. Şimdiye kadar toplamda yaklaşık 3 bin kişi ishal nedeniyle hastaneleri başvurdu. Bunun içinde gerekli tedbirler alınarak doktor takviyesi yapıldı."

Toplantıya, Vali Yardımcısı Tolga Polat, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Aras ve İl Sağlık Müdürü Dr. Koray Okur katıldı.