Vali Ustaoğlu, “Bitlis, tarihinin en güzel hizmetini görerek çehresi değişecek” dedi.

Yayın Tarihi : 2017-10-28 16:41:00

Vali Ustaoğlu, “Bitlis’te göreve başlayalı 4 ay oldu. Göreve başladığım ilk gün, ilk ziyaret ettiğim mekan şu an içinde bulunduğumuz Feyzullah El Ensari Hazretlerinin türbedarının olduğu mekandır. O gün burada sizlerle paylaştığım husus vardı. Arkadaşlara burası Bitlis için çok önemli demiştik. Burası altı evliyalar, üstü medreselerle dolu bu şehrin kadim geçmişinin izlerini, tarihini tekrar ayağa kaldırmak adına ne gerekiyorsa, bizim de öncelikli olarak bunu yapmamız gerekiyor diye o zamanlar ifade ettik. Bu gün işte burada Feyzullah El Ensari’nin türbesinde yapılan çalışmaların geldiği noktayı yerinde görerek, inşallah 15 Kasım itibariyle buranın çevre düzenlemesiyle birlikte biteceğinin sözünü aldık.” dedi.
‘KADİM ŞEHİR KİMLİĞİNE KAVUŞUYOR’
“Göreve başladığımdan beri Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel müdürümüz ikinci kez ilimize teşrif ediyor. Kendisine Bitlis’imize olan bu ilgisinden dolayı teşekkür ediyorum.” diyen Ustaoğlu, Bitlis’i yeniden tarihi kimliğine kavuşturacaklarını vurgulayarak, şunları söyledi: “Bu kadim ilimiz, geçmişinde çok önemli yeri olan, adeta açık hava müzesi şeklinde olan, 600’ün üzerinde tescilli sivil mimariyi kendi bünyesinde barındırıyor. Bu şehre neler katabiliriz, neler yapabiliriz noktasında bugün ekibiyle beraber burada yapılması gerekenlerin tespitleri yapıldı. Arif Bey Caddesi ve devamındaki sokak sağlıklaştırması projemizde inşallah bitmek üzeredir. 10-15 gün içinde orası alt yapısıyla, giydirmeleriyle, inşallah bu halkımızın hizmetine sunacağız. Tabi burada yapılacak çok şey var. Burada adeta her bir sokağının başında bir tarihin izlerini görüyorsunuz. Her sokağında, her bir karış toprağında, buranın gerek kültürel mirasımızda çok önemli yeri olan medreseleriyle, hanlarıyla, bedestenleriyle, mabetleriyle, camileriyle Bitlis adeta bir tarihi şehir. Bölgede bu kadar kültürel zenginliği olan başka bir şehir yok. İnşallah burada genel müdürümüzle birlikte tespit ettiğimiz yeni sokak sağlıklaştırması yapacağımız alanlarla birlikte burası ‘Kadim Şehir Kimliğine Kavuşuyor’ diye başlatmış olduğumuz sloganın hayatta geçirilme noktasında elimizden gelen gayreti göstereceğiz.”
“BİTLİS KALESİNDE KAZI ÇALIŞMALARIMIZ BAŞLIYOR”
Bakanlık olarak Bitlis’e her türlü desteği sunacaklarının altını çizen Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, 2018 yılı Bitlis için yatırım yılı olacağını,  hazırlanan tüm projeleri uygulamaya koyacakları müjdesini verdi.
Kurt, yapacakları çalışmalarla ilgili şu bilgileri paylaştı: “2 buçuk ay önce Bitlis’e geldiğimde sayın valimiz belediyeye de vekâlet ediyordu. Çok güzel projelere başlayacağını müjdelemişti. Birlikte gezmiştik. Bitlis, Türkiye’nin belediyecilik yönünde birçok şeye ihtiyacının olduğunu ve projenin hayatta geçirileceğini gördüm. Biz bu gün çok mutlu olduk. Sayın valimiz yapılan çalışmaları yerinde gösterdi. Bitlis 2 buçuk ay öncesinden bugüne inanılmaz değişmiş. Projeler daha tamamlanmadı. Alt yapısı bitmiş. Buna rağmen o değişikliği bize sorun, çok güzel. Biz bugün bakanlık genel müdürlük olarak, şunu müjdeliyoruz. Bitlis kalesinde kazı çalışmalarımız başlıyor. Orada çevre düzenlemesi ne gerekiyorsa yapacağız. 2018 yatırım programıdır.  Projesi daha önce valimiz tarafından hazırlanarak koruma kurulundan geçirilmiş olan tüm projeleri, 2018 yılı için uygulamaya alıyoruz. Alemdar sokak, 723 sokak, sinema yokuşu ve diğer sokaklar, artı projesi olmayan sokaklarında projelerini yapmak suretiyle müteakip yıllarda, 2019’dan önce uygulamaya geçeceğiz.”
“BAKANLIK OLARAK HER TÜRLÜ DESTEĞİ YAPACAĞIZ”
“Türkiye’nin en güzel örnek uygulamalarını Bitlis’te yapacağız.” diyen Kurt, “Şunu söyleyeceğim. Bitlis bizim için çok önemli. 2018 yılı Bitlis yılı olacaktır. Bitlis bundan büyük bir katma değer kazanacak. Burada çok büyük bir zenginlik var bunu görüyoruz. Ama maalesef zaman içerisinde bu zenginliklerin üzeri kapatılmış. Ama Bitlis valimizin, Bitlis halkının, kamuoyunun, basının da desteğiyle bu zenginliklerin ortaya çıkarılması, bunların tüm ülke turizmine, kültürüne sunulması gerekiyor. Biz bakanlık olarak her türlü desteği yapacağız. 2018 yılından itibaren alanda göreceksiniz yepyeni bir Bitlis, çok güzel bir uygulama olacak. Şimdiden hayırlı olsun.” dedi.